Textielsorteercentrum

Sinds jaar en dag wordt ons tweedehands textiel verscheept naar het buitenland. Omdat we meer controle willen over onze reststromen voor een zinvolle herbestemming, is het noodzakelijk om te weten wat voor textiel er binnenkomt en waar het heen gaat.

Om die data te verkrijgen is het nodig om in Nederland het afgedankte textiel te sorteren. Om dat mogelijk te maken is er een tender in de markt gezet voor een textielsorteercentrum, die gewonnen is door het Leger des Heils/ReShare.

Het sorteercentrum is operationeel en is in maart 2020 officieel geopend. Van oudsher zetten gemeenten tenders in de markt voor de hoogste bieder: wie het meeste biedt voor ons oude textiel, mag het hebben. De markt voor tweedehands textiel zakte langzaam in, waardoor partijen nog wel hoge bedragen moesten betalen aan gemeenten voor het textiel, maar het niet langer voor die prijs of hoger konden verkopen, waardoor ze er verlies op draaiden.

Sortering in Nederland is noodzakelijk om grip te houden op de textielstroom en recycling van de grond te krijgen.

Het nieuwe textielcentrum, waar in het CirkelWaarde-gebied alle Circulus-Berkel gemeenten en 12 ROVA gemeenten bij zijn aangesloten, hanteert een vaste prijs voor het afgedankte textiel om de inzamelkosten te dekken. Zo heeft ReShare de kans om hun sortering rendabel te maken. Mocht de markt aantrekken, dan werkt deze constructie als een coƶperatie waarbij iedereen profiteert van de stijgende prijzen.

Voor het verkrijgen van specifieke data op materiaalniveau werken we samen met de FibreSort. Deze machine scant het textiel op materiaal en kleur, zodat recycling nog efficiƫnter kan worden.

Meer weten over het textielcentrum? Neem dan contact op met Chris Kuulman, chris.kuulman@circulus.nl.