Ondergrondse straatkolken

Kan kunststof verpakkingsafval van huishoudens worden gebruikt als grondstof voor het produceren van kunststof straatkolken? Dit was de vraag voor ons pilotproject, waar we in samenwerking met o.a. Wavin een straatkolk van verpakkingsplastic hebben ontwikkeld.

Op straat vind je elke 25 meter een straatkolk voor het opvangen van regenwater. Deze kolken worden op dit moment van beton gemaakt. De plaatsing en het onderhoud van deze kolken is arbeidsintensief, en kunststof biedt in beide gevallen voordelen voor een gemeente. Daarnaast is het een mooie toepassing voor PMD-afval.

Twee recyclebedrijven hebben elk met PMD-afval een geschikt recyclaat ontwikkeld. Het ene recyclaat bestaat uit 98 procent rPP, aangevuld met virgin additieven. Het andere bestaat voor 75 procent uit rPP uit PMD-afval, aangevuld met rPP uit andere huishoudelijk afvalstromen. Beide recyclaten leveren goede testresultaten en voldoen aan de gestelde eisen van belastbaarheid en duurzaamheid.

Een straatkolk is een mooie, duurzame oplossing voor PMD-afval.

De testresultaten laten zien dat het mogelijk is om straatkolken te maken uit verpakkingsafval. Wel bleek dat de eigenschappen van kunststoffen in kort cyclische verpakkingen heel anders zijn dan wat nodig is voor de kolken. Zo moeten straatkolken ongeveer vijftig jaar meegaan en langdurige zware belasting aankunnen. Het gerecyclede kunststof uit PMD-afval moest daarvoor worden opgewerkt.

Op dit moment wordt er gekeken naar het testen van de productie van de straatkolk. De productie ervan is op dit moment duurder dan reguliere straatkolken, maar de verwachting is dat deze kolk langer meegaat dan de betonnen kolk en ook concurrerender is in arbeidskosten. Wanneer deze test succesvol blijkt kan de samenwerking tussen recycler en producent starten.

Meer weten over ons straatkolkenproject? Neem dan contact op met Marjolein Mann: mmann@rova.nl.