CirkelWaarde lanceert podcast

Waardemaker Rosa Scholtens heeft voor CirkelWaarde een podcast gemaakt: Circular Textile Stories. Een podcast over de textielindustrie en de pandemie. In deze podcast geeft ze duiding aan de huidige crisis in het kader van de textielketen, en verzameld ze inzichten over de toekomst van de industrie na corona.

Circular Textile Stories is een achtdelige podcastserie waarin Rosa in gesprek gaat met verschillende experts en ondernemers uit de keten. Bij iedereen haalt ze verschillende inzichten en visies op, maar het valt ook op hoeveel gedeelde meningen, visies en ideeën er zijn over de toekomst. Partijen die niet altijd met elkaar om tafel zitten, en toch dezelfde ideeën hebben over de toekomst van de textielindustrie, komen in deze podcast samen.

Het is een tijdsdocument. Een startpunt van waaruit we nieuwe verhalen kunnen maken over dat wat er daadwerkelijk gebeurd en veranderd is sinds deze pandemie.

Luister hier onze podcast!

In aflevering één komt Klaske Kruk aan het woord, van Circularities. Zij legt uit wat circulariteit precies is, en waarom het zo’n kans is voor mens en planeet. In aflevering twee horen we Nienke Steen van Modint. Zij legt uit waarom de keten er historisch gezien uitziet zoals hij er nu uitziet, en plaatst dat in het licht van de huidige pandemie. Aflevering drie gaat over afval. We horen CirkelWaarde’s Michiel Westerhoff over wat er aan de afvalkant van de textielindustrie gebeurde toen Rutte de “intelligente lockdown” afkondigde. Daarna gaan we door met Hetty Scholtens, Rosa’s moeder, die al 30 jaar een damesmodezaak heeft in de binnenstad van Hattem. Zij biedt ons een perspectief op de positie van de retailer, die vaak veel verantwoordelijkheid krijgt toegeschoven, maar feitelijk precies tussen de partijen in zit.

Aflevering 5 gaat over lokale productie. Annemieke Koster van Enschede Textielstad legt uit waarom lokaal produceren zo belangrijk is, juist in een pandemie, en hoe deze crisis de deuren opent naar meer lokale productie in de toekomst. Rosa wilde ook graag aandacht besteden aan marketing. In aflevering 7 komt daarom Willa Stoutenbeek aan het woord van branding en communicatie agency W.Green. Marketing komt vaak pas op de laatste plaats bij groene bedrijven, terwijl de reguliere industrie de weg naar de publiciteit goed weet te vinden. Dat is jammer, én een gemiste kans, vindt Willa. Aflevering 7 gaat over transities. Is deze crisis crisis genoeg voor grootschalige, blijvende, systemische verandering in de textielindustrie, of zijn we daar nog lang niet? Schrijver van het boek Ondernemen voor Transitie Michiel van Yperen duidt deze vraag. En als laatste spreekt Rosa Bert van Son, oprichter en eigenaar van MUD Jeans. Hij is bezig met de eerste circulaire jeans en heeft een leaseconcept voor zijn broeken. Hoe is het hun vergaan? Is circulair ook echt duurzaam gebleken in crisistijd?

Luister de podcast hier of in al je podcastapps! (Spotify, NRC Audio, Google & Apple Podcasts.)